Świąteczna kuchnia w Chorwacji

Dobra večer! Święta coraz bliżej…co gotuję się w Chorwacji na ten szczególny czas? Co o karpiu mówią mieszkańcy Dalmacji?
Otóż w zależności od rejonu Chorwacji na stołach lądują różne potrawy.
1. Dalmacja i region nadmorski:
Bakalar (suszony dorsz) – najpopularniejsze danie, przygotowywane na dwa sposoby: na biało (z ziemniakami, czosnkiem i oliwą) lub na czerwono (z dodatkiem pomidorów).
Morskie przysmaki czyli różne owoce morza, np. ośmiornica, kalmary czy małże.
Pogača (placek) – prosty chleb z oliwą i solą, czasem z dodatkiem ziół.
2. Slawonia i Baranja (region wschodni):
Riblji paprikaš – pikantna zupa rybna z papryką.
Makowa rolada – słodka strucla z makiem lub orzechami.
3. Chorwacja Centralna:
Sarma – gołąbki z kiszonej kapusty z farszem mięsnym, choć w Wigilię podawane w wersji postnej z ryżem.
Pasztety warzywne – dania z soczewicy, fasoli czy grochu.
4. Desery wigilijne (popularne w całej Chorwacji):
Fritule – małe, słodkie pączki z dodatkiem rodzynek i rumu.
Orahnjača i makovnjača – tradycyjne strucle z nadzieniem orzechowym lub makowym.
Rožata – deser przypominający krem brulee, szczególnie popularny w Dalmacji.
A co z tym karpiem? Otóż w Dalmacji karp jest FUJ
uważa się go za rybę „świnię” która nie jest zdrowa i w dodatku mulista w smaku