Soparnik z Omiša – duma Poljicy i raj dla miłośników prostoty

Jeśli kiedykolwiek odwiedzisz Dalmację i usłyszysz lub poczujesz, że gdzieś w pobliżu Omiša pachnie czosnkiem i oliwą, to istnieje duża szansa, że właśnie ktoś piecze soparnik. To danie to prawdziwy skarb z czasów, gdy chorwaccy chłopi musieli wykarmić rodzinę tym, co rosło pod ręką – czyli burakiem liściowym (blitva), mąką, oliwą i czosnkiem. Prosto? Bardzo. Smacznie? Ajme, i te kako! 😋

🌿 Co to właściwie jest soparnik?

Soparnik to rodzaj dalmatyńskiego „pieroga XXL” – cienkie ciasto nadziewane liśćmi buraka (chard), cebulą i przyprawami. Tradycyjnie piecze się go na żarze, pod metalową pokrywą zwaną „peka”, co nadaje mu wyjątkowy, lekko dymny smak. Dziś wiele gospodyń robi go w piekarniku, ale prawdziwi mistrzowie z Omiša kręcą nosem – bo „to nie to samo, moja draga”. 😄

🧄 Skąd pochodzi?

Soparnik wywodzi się z regionu Poljica, niegdyś słynnej Republiki Poljickiej – małej wspólnoty górali między Splitem a Omišem. Był to biedny, ale dumny lud, który nawet miał własną konstytucję! Soparnik był ich codziennym chlebem – dosłownie i w przenośni.

Co ciekawe, w 2016 roku soparnik został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Chorwacji, więc możesz go jeść z pełnym poczuciem kulturowej misji. 😉

🥣 Przepis na prawdziwy soparnik z Omiša

Składniki:

Na ciasto:

500 g mąki pszennej

ok. 250 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

Na farsz:

1 duży pęczek liści buraka (może być też boćwina lub szpinak, ale ciii, nie mówmy tego Chorwatom 😅)

1 cebula

sól, pieprz

oliwa z oliwek (dużo, to Dalmacja!)

Do posmarowania:

oliwa z oliwek

2–3 ząbki czosnku, drobno posiekane

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto z mąki, soli, oliwy i wody. Powinno być elastyczne. Odstaw na 20–30 minut.

Liście buraka umyj, posiekaj i wymieszaj z cebulą, oliwą, solą i pieprzem.

Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je bardzo cienko – najlepiej tak cienko, że widać blat. 😄

Na jedną część połóż farsz, przykryj drugą, zlep brzegi i nakłuj widelcem.

Piecz 20–25 minut w 220°C, aż się lekko zarumieni.

Jeszcze gorący posmaruj oliwą z czosnkiem.

Pokrój na romby (tradycyjnie tak!) i zjedz zanim ktokolwiek zauważy, że był soparnik. 😋

🤫 Ciekawostki:

Dawniej soparnik był potrawą postną, serwowaną w piątki i podczas Wielkanocy.

W Omišu co roku odbywa się Festiwal Soparnika, na którym możesz spróbować kilkunastu wersji tej potrawy — i przekonać się, że każdy twierdzi, iż jego babcia robi najlepszy.

Mieszkańcy żartują, że jeśli soparnik się uda, to znak, że „mąż nie będzie głodny przez tydzień”, a jeśli nie… cóż, zawsze można zamówić pizzę. 🍕

🇭🇷 Na koniec – trochę dalmatyńskiego humoru:

W Dalmacji mówi się, że prawdziwy soparnik smakuje najlepiej, gdy jest zrobiony z miłością i odrobiną lenistwa – czyli w duchu fjaki. Bo po co się spieszyć, skoro można w międzyczasie wypić kawę, poplotkować i czekać, aż zapach czosnku sam zawoła do stołu? 😄

#fjaka#chorwacjajakzbajki#chorwacja#dalmacja#kochamchorwacje#omis#tradycjechorwackie#soparnik