Dziś tak mnie wzięło na dalmatyńską kuchnię i tęsknotę za morzem. I przypomniała mi się jedna z najbardziej fascynujących ryb Adriatyku — skorpena, po chorwacku škarpina. Jeśli myślicie, że to „zwykła...
Co teraz robią mieszkańcy Dalmacji?? Otóż zbierają oliwki i tłoczą z nich oliwę! To już TEN czas! Jeśli myślisz, że sport to tylko pot, wysiłek i bieganie za piłką — to znaczy, że nigdy nie byłeś na...
Jeśli kiedykolwiek odwiedzisz Dalmację i usłyszysz lub poczujesz, że gdzieś w pobliżu Omiša pachnie czosnkiem i oliwą, to istnieje duża szansa, że właśnie ktoś piecze soparnik. To danie to prawdziwy...
Žižule (czyt żiżule) (po łacinie Ziziphus jujuba) lub Głożyna pospolita to takie owoce, o których większość turystów w Chorwacji nawet nie słyszała – a szkoda! Bo to jeden z tych drobnych...
Jesień w dolinie Neretwy pachnie mandarynkami! To tutaj rocznie zbiera się nawet 80 tysięcy ton tych słodkich owoców. I wiecie co? Nie trzeba być rolnikiem, żeby poczuć klimat zbiorów – można wziąć...
Ponieważ w Chorwacji obecnie trwają zbiory oliwek i czas tłoczenia oliwy pomyślałam, że opowiem Wam trochę o drzewkach oliwnych i samych oliwkach. W kolejnym poście zamieszczę informacje jak wygląda...
Bok svima! (tlum. Cześć wszystkim).Dziś obiecany wcześniej post o tym jak wygląda tłoczenie oliwy z oliwek, jakie sa jej właściwości oraz jak rozpoznać prawdziwą oliwę.Otóż na przełomie listopada i...
Dobra večer! Święta coraz bliżej…co gotuję się w Chorwacji na ten szczególny czas? Co o karpiu mówią mieszkańcy Dalmacji?Otóż w zależności od rejonu Chorwacji na stołach lądują różne potrawy.1...
Dzikie szparagi po chorwacku divlje šparoge są w Chorwacji prawdziwym rarytasem, szczególnie popularnym w Dalmacji i na Istrii. Sezon na nie trwa od marca do maja, a zbieranie ich wśród makii i lasów...
Cao! Kilka dni temu napadła mnie chęć zjedzenia chorwackiego deseru o nazwie Rožata. No nie daje mi to spokoju Moją pierwszą Rožatę zjadłam wiele lat temu w Dubrovniku. Smak pamiętam po dziś dzień! I...
Jesień w dolinie Neretwy pachnie mandarynkami! To tutaj rocznie zbiera się nawet 80 tysięcy ton tych słodkich owoców. I wiecie co? Nie trzeba być rolnikiem, żeby poczuć klimat zbiorów – można wziąć...
Na półwyspie Pelješac wino nie leżakuje w piwnicy tylko na dnie morza. Tak, dobrze czytacie – 20 metrów pod wodą! Tam, gdzie fale kołyszą butelki zamiast statków, a cisza głębin zastępuje chłód...
Smokva (figa) to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków Dalmacji. W upalne lato figowce rosną niemal wszędzie – przy kamiennych domach, na tarasach, nawet przy drogach. Ich słodki aromat...
Jeśli kiedykolwiek jadłaś_eś tego soczystego giganta z doliny Neretwy, wiesz, że to nie owoc — to przeżycie. Słodki jak pierwsza miłość Orzeźwiający jak kąpiel w Adriatyku Chrupiący tak, że aż chce...
Dobar dan! Dzisiaj kilka słów o oliwie z oliwek, bo niestety przykro to stwierdzić, ale często trafiam w Chorwacji na wątpliwej jakości oliwę. Otóż nie dajcie się oszukać. Po pierwsze cena za litr...
Chorwacja słynie nie tylko z pięknych plaż i malowniczych krajobrazów, ale również z wyjątkowej kuchni, w której dominują świeże, lokalne składniki oraz tradycyjne metody gotowania. Jednym z...
